Mentalt velvære

Hvorfor er kreativitet godt for dit mentale helbred?

Hvorfor er kreativitet godt for dit mentale helbred?

En undersøgelse, der blev udgivet i magasinet Neurology i USA viste, at kreative aktiviteter kunne mindske risikoen for kognitive forværringer

Vi har formentlig alle sammen nogle ting, som gør os ekstra glade, og som vi ved er gode for os. Det er i hvert fald noget vi selv kender hos Selvtid! Det kan både være i livets travle perioder, i de perioder hvor vi føler os alene eller noget helt tredje. Men ikke desto mindre findes der måder hvorpå, vi kan gøre noget godt for vores mentale helbred. Præcis ligesom det kan være godt for kroppen at være fysisk aktiv. At være kreativ er ”heldigvis” en af de ting, som også videnskabeligt er bevist, skulle være rigtig godt for dit mentale helbred.

Et mentalt helbredsproblem kan være mange ting, men de mest kendte og mest udbredte er stress, depression og angst. Derudover oplever nogle helbredsproblemer som mistrivsel, udbrændthed eller ensomhed på et eller andet tidspunkt i livet, hvor vi måske i højere grad har brug for at gøre noget godt for hjernen. Vi er alle forskellige og har forskellige behov, men flere undersøgelser viser, at kreativitet kan styrke dit mentale helbred og være et nyttigt redskab i disse situationer.

 

Det holder hjernen i gang

En undersøgelse, der blev udgivet i magasinet Neurology i USA viste, at kreative aktiviteter kunne mindske risikoen for kognitive forværringer. Kort fortalt gik forsøget ud på at finde ud af, om forværringer forårsaget af aldring kunne mindskes af kreative aktiviteter. Forsøget viste et klart ja, og at mennesker som maler, tegner, strikker osv. i en middel eller ældre alder, har 73 % mindre chance for at udvikle kognitive forværringer end de personer, som ikke gør.
Men hvorfor er det lige, at de kreative hobbyer er sunde for vores hjerner?
Hvis du har prøvet at starte en ny kreativ hobby, kender du sikkert også den famøse opstartsfase. Den periode hvor man lige skal lære det hele, fordi der naturligvis følger nogle teknikker og noget kunnen med til de fleste ting. Derfor bliver vi nødt til at lære vores hjerner noget nyt og træne den, præcis ligesom vi kan træne vores muskler og gøre dem stærkere. Vi bruger vores hænder og øjne og styrker koordineringen gennem et håndarbejde, som stimulerer hjernen og har en afslappende effekt. De kreative hobbyer fremkalder nemlig hormoner, som er forbundet med velvære samtidig med at vores finmotorik styrkes og ligeledes vores selvtillid og selvværd.
Ren praktisk giver det også ret god mening. Når vi kaster os ud i en ny hobby eller i perioder prioriterer en nuværende hobby mere, bryder vi automatisk ud af vores vante daglige rutiner og flytter vores fokus fra de problemer, som kan være med til at fremme frygt, angst eller lignende følelser. De personer, der prioriterer og sætter tid af til dem selv og regelmæssigt laver noget kreativt, har nemmere ved at reflektere og bruge deres fantasi og kreative evner.
Betsan Corkhill lavede en undersøgelse med 3545 personer med en kreativ hobby. Her fandt man ud af, at der er en klar sammenhæng mellem kreativitet og udviklingen af hjernen. Det skyldes at det giver os mere energi, når vi aktiverer hjernen og på den udfordrer den til at arbejde mere effektivt. Sanserne er beskæftiget, og motorikken bliver forbedret, især i hænderne. Ifølge undersøgelsen sagde 50% af personerne, at kreativitet øgede deres følelse af lykke og afslapning.

Find mere viden og inspiration

Se alle blogopslag
Sådan aktiverer du din akvarelmaling

Hvordan aktiverer du din akvarelmaling og får den over i paletten?

En grundig introduktion til et meget vigtigt step, når du maler med akvarel.

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Find ud af hvilket akvarelpapir i din Selvtid boks der er med bomuld.

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Skab de smukkeste metalliske bobler på det sorte akvarelpapir.